Noordzee: De beste Wandelroutes für voor uw vakantie!
De Noordzeekust staat bekend om zijn unieke flora en fauna. Verken de biotoop van de Waddenzee tijdens begeleide wandelingen of ontdek de vele kanten van de Noordzee op eigen houtje. Er wacht u een breed scala aan spannende wandelroutes, vooral aan de Duitse en Nederlandse kust.
INHOUDSOPGAVE
Noordzee - 8 heel speciaal Wandelroutes
Wadwandeling met gids naar Rungholt
Bij eb wacht aan de Noord-Friese westkust een buitengewoon avontuur op u. Zodra het water zich heeft teruggetrokken rondom het schiereiland Nordstrand, presenteert de zeebodem zich aan u met zijn veelzijdige schatten. Dat is het perfecte moment om bij een wandeling over de wadden te zoeken naar overblijfselen van het verzonken plaatsje Rungholt. De professionele rondleiding over de wadden belooft leerzaam plezier vol ontdekkingen voor het hele gezin. Vooral kinderen vinden het leuk om in de modder naar krabben, mosselen en wadpieren te zoeken. Het bijzondere aan deze waddentocht: in het wad liggen oeroud aardewerk, ruïnes van huizen en putten uit het in de 14e eeuw overspoelde Rungholt verborgen.
Wandelroute naar de schorren van Langwarden
Het startpunt van de tien kilometer lange wandeling in de Langwarder Groden is de Feldhauser Deich tussen Fedderwardersiel en Langwarden. Over plankenwegen bereikt u de observatieplaatsen vanwaar u de bedrijvigheid van de vogels in de zoutweides kunt volgen. Informatieborden geven informatie over flora en fauna. De vogelkolonie in de zoutweides van de Waddenzee is kleurrijk. In dit belangrijke rustgebied tijdens de vogeltrek en dit thuis van broedvogels kunt u bergeenden, kluten, lepelaars, scholeksters en wulpen observeren. In het centrum van het nationale park Fedderwardersiel komt u interessante dingen te weten over het leven in en op het wad. Het centrum biedt bovendien rondleidingen voor gasten naar de zoutweides aan.
Rondlopende Panorama-wandelroute
De 3,5 kilometer lange panoramische rondweg nodigt u uit om de unieke steenformaties van het Morsum Kliff te verkennen. U wandelt over zanderige zachte wegen door het heidelandschap van Sylt, waarbij bankjes langs de weg u uitnodigen om te pauzeren. Volg de plankenweg en ontdek inheemse diersoorten en de fascinerende kleurendiversiteit van de aardlagen. De nabijheid van dit buitengewone landschap bespeurt u al op de parkeerplaats Nösitisch. Vanaf hier leidt de bewegwijzering u naar het uitkijkplatform en verder door de bruine duinen van het Morsum Kliff. Over de weg gaat u dan verder omlaag naar de Waddenzee en ten slotte door een markant woestijnlandschap terug naar de parkeerplaats Nösitisch.
Rondje naar de vuurtoren van Pilsum
Het beste startpunt voor een wandeling naar de vuurtoren van Pilsum is het ingetogen vissersplaatsje Greetsiel. Wandel vanaf de parkeerplaats aan de Greetsieler Straße eerst naar het Stieltief, een kunstmatig meer. Al snel komt de markante rood-gele vuurtoren van Pilsum in beeld. Hij werd in 1891 in gebruik genomen. U kunt de vuurtoren op bepaalde momenten bezichtigen. Beklim net als Otto Waalkes in de Duitse komische film 'Otto, der Außerfriesische' de 28 treden. Deze komedie werd namelijk precies in deze vuurtoren opgenomen. Na het bezoek voert de wandelroute verder langs de Waddenzee. De terugweg voert over het open land van het Pilsumer Diep.
Husum – Mildstedt – Husum
Als vertrek- en eindpunt van een wandeltocht rondom de geboorteplaats van de schrijver Theodor Storm dient het marktplein. Vanhier ontdekt u eerst de oude binnenstad van Husum met haar schilderachtige huisjes. De wandeling voert u door het biotoop van Mildstedt naar het plaatsje Mildstedt en weer terug. In totaal legt u veertien kilometer af. U kunt een uitstapje maken naar het kasteel van Husum, in de tuin waarvan in maart en april de krokussen in volle bloei staan. Op uw wandeling naar Mildstedt ontdekt u het fraaie marsland. Via de stadsrand van Husum gaat u terug naar het centrum, waar u iets kunt nuttigen.
Schlei-Eider-Elbe-wandelroute
Als u de markering met het witte andreaskruis volgt, raakt u op deze wandelroute zeker niet van de route. De Schlei-Eider-Elbe-wandelroute strekt zich over 260 kilometer uit. Deze afstand is in twaalf etappes onderverdeeld. In de eindbestemmingen van elke etappe vindt u overnachtingmogelijkheden in hotels en pensions. Voor de Schlei-Eider-Elbe-wandelroute dient u een redelijke conditie te hebben. Tenslotte bent u iedere dag wel zo'n acht uur onderweg. Talrijke bezienswaardigheden zoals het Vikingmuseum Haithabu op kasteel Gottdorf of het ooievaarsdorp Bergenhusen liggen op de route. Het is de moeite waard om aan de romantische Rantzauer See een pauze te houden.
Wittenbergener Heide
Vanwege de ligging ten zuiden van Rissen is de ongeveer 67 hectare grote Wittenbergener Heide goed te bereiken met het openbaar vervoer van de Hamburger Verkehrsverbund. U kunt er uitstekend heen met de veerboot en zo een uitzicht vanaf het water op het panorama van Hamburg aansluitend combineren met een wandeling in de Wittenbergener Heide. Vanwege de invloed van het tij behoren de oeverzones van de Elbe tot de aan voedingsstoffen rijkste landschappen van Noord-Duitsland. Op uw wandeling komt u zeldzame planten tegen, zoals de bedreigde kievietsbloem. Paden voeren door uitgestrekte weiden langs de Elbe, langs steil afgebroken oevers en over het laatste natuurstrand van Hamburg. Daarbij dwaalt de blik vanzelf over het in de Elbe gelegen eiland Nesssand.
Freudenthalweg
De Lüneburger Heide is uniek met haar lilakleurig plantentapijt in augustus. Wandel op de Freudenthalweg, die de regio van Hamburg naar Verden met 151 kilometer doorkruist. Op de 170 meter hoge Wilseder Berg geniet u van prachtige uitzichten. In Wilsede beschrijft het heidemuseum 'Dat ole Huus' het alledaagse leven van de heideboeren. In Soltau nodigen de gelijknamige thermen u uit voor verkwikkende wellness voor uw vermoeide spieren. De kleine wandelaars beleven bovendien veel plezier in het speelgoedmuseum. Lopend langs de rivier de Böhme komt u bij het Lüneburger klooster Walsrode uit de 10e eeuw. In het eindpunt Verden zorgt het vermakelijke Magic Park voor glimmende ogen bij jong en oud.