De mooiste muurschilderingen ter wereld
Muurschilderingen behoren tot de eerste door mensenhanden geschapen kunstwerken en worden al sinds 40.000 jaar geleden gemaakt. Sindsdien heeft deze speciale grafische vorm van schilderkunst zich permanent verder ontwikkeld. Tegenwoordig sieren beroemde fresco's zoals die van Michelangelo in de Sixtijnse kapel in het Vaticaan wereldwijd gebouwen, muren en wanden. De modernste vorm van muurschilderkunst is de graffitikunst. Kunstenaars als Banksy hebben met hun moderne streetartwerken wereldwijd furore gemaakt en heel wat fans gekregen. Hier komen de tien beroemdste, moderne streetart-muurschilderingen uit de hele wereld.
INHOUDSOPGAVE
- Banksy: 'Girl with Balloon'
- Sainer: 'Crossroads'
- Tristan Eaton: 'American Power'
- Millo: 'Everyone Is Searching for It'
- Jarus: 'The Dream Mural'
- Dmitri Wrubel: 'Mein Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben’
- 'Nobody Likes Me'
- Keith Haring: 'We the Youth'
- Bambi: 'Don’t Shoot'
- Combo: 'The Culture Kidnappers Coexist'
Banksy: 'Girl with Balloon'
De streetartkunstenaar Banksy is wereldwijd bekend en tegelijkertijd het grootste mysterie van de kunstwereld. Niemand kent deze kunstenaar werkelijk. Van zijn privéleven is alleen bekend dat hij uit Bristol komt en aan het eind van de jaren 90 naar Londen trok. De geboren Brit werd beroemd door zijn maatschappijkritische graffiti, die de muren, gebouwen en publieke voorwerpen wereldwijd sieren. Het bekendste is 'Girl with Balloon', dat in 2002 het begin vormde van een serie sjabloon-muurschilderingen, die Banksy in de jaren daarna miljoenen euro's en wereldroem zouden opleveren.
Sainer: 'Crossroads'
Een van de populairste muurschilderingen van de laatste decennia heet 'Crossroads' en werd door de Poolse kunstenaar Sainer in 2015 in Lissabon op de muur van een flatgebouw geschilderd. Sainer zelf zei in een interview met een Zwitsers kunstmagazine over zijn werk: "Deze muurschildering heeft geen specifieke betekenis, het is figuratief en iedereen kan het op zijn eigen manier interpreteren. Toen ik begon met schilderen, had ik nog geen idee hoe het er aan het eind uit zou zien". Tegenwoordig is de rokende oude dame met de eend en de hond een van de sightseeing-highlights van de stad en in de kunstscene wereldberoemd.
Tristan Eaton: 'American Power'
'American Power' van de kunstenaar Tristan Eaton uit de VS is een van Amerika's beroemdste muurschilderingen en prijkt op de bont beschilderde Wynwood Walls in Miami. Het moderne streetartwerk dient te herinneren aan de Internationale Vrouwendag op 8 maart en toont verschillende vrouwengezichten van verschillende rassen en culturen in de kleuren van de Amerikaanse vlag en voorzien van witte sterren. Muurschilderingen hebben zich in de hele stad en vooral in de wijk Wynwood door de jaren heen sterk verbreid. De veelzeggende boodschappen van de kunstenaar behoren tot de highlights van de Amerikaanse kunstscene.
Millo: 'Everyone Is Searching for It'
De indrukwekkende kunstwerken van de Italiaanse kunstenaar Millo zijn in de kunstscene al jaren populair en het lukt de streetart-ster om zijn fans en de mensen enthousiast te maken met zijn zwart-wit-rode schilderingen. Zijn bekendste werk 'Everyone Is Searching for It' prijkt aan twee huismuren in de Italiaanse stad Milaan en wordt als een van de grootste meesterwerken van de straatkunst geroemd. Het verbeeldt het verhaal van liefde, hoop en eenzaamheid en trekt ieder jaar toeristen en kunstliefhebbers van over de hele wereld aan.
Jarus: 'The Dream Mural'
De Canadese kunstenaar Young Jarus schiep dit werk van de slapende vrouw in 2014 op de muur van een huis in zijn stad Toronto in Canada. Dit portret in landscape-vorm ontstond in samenwerking met de kunstenaar Rudjer en is een van meest realistische werken van de hedendaagse muurschilderkunst. Het komt bijna als een foto over en het boeit de toeschouwer onmiddellijk.
Dmitri Wrubel: 'Mein Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben’
'Heer, help me te midden van deze dodelijke liefde te overleven' van Dmitri Wrubel is de bekendste muurschildering die de Berlijnse Muur siert. Dit kunstwerk wordt ook 'Der Bruderkuss' genoemd en toont de beide politici Leonid Brezjnev en Erich Honecker verenigd in een kus. Het kunstwerk is een replica van een foto uit 1979, die de persfotograaf Régis Bossu van de legendarische kus maakte. De beide politici vierden destijds het dertigjarig bestaan van de DDR. Kort nadat Dmitri Wrubel het kunstwerk in 1990 had voltooid, werd de DDR opgeheven.
'Nobody Likes Me'
'Nobody Likes Me' werd als tribute aan Banksy in 2014 op plek 2 van de populairste streetartwerken van de wereld gekozen (meteen achter Banksy). Tegenwoordig kan men dit werk bewonderen in het Canadese Stanley Park in Vancouver. Het geldt als een van de sterkste kunstzinnige kritieken op sociale media. ''Ik zie mensen die door de straten lopen en nauwelijks opkijken van hun apparaten. We zijn digitaal enorm met elkaar verbonden en toch zo ver van elkaar verwijderd'', zei de kunstenaar, waarbij hij eveneens toegaf dat het project zijn doel voorbijschoot omdat zijn foto met miljoenen tegelijk op sociale media gedeeld werd.
Keith Haring: 'We the Youth'
Keith Haring behoort tot de succesvolste popart-kunstenaars van de moderne geschiedenis en staat bekend om zijn kleurrijke tekeningen van gestileerde figuren. Hij begon zijn carrière als kunstenaar in de jaren 1980 en probeerde zijn Hiv-besmetting in zijn werk te verwerken. In 1987 schiep hij samen met enkele leerlingen van een highschool in Philadelphia met het werk 'We the Youth' een van de eerste moderne muurschilderingen ter wereld. Het werk bevindt zich in een sociaal achtergesteld gebied en moet de ontwikkeling daarvan bevorderen.
Bambi: 'Don’t Shoot'
Een van de (helaas nog veel te weinig) succesvolle kunstenaressen van de moderne streetart is Bambi. Men noemt deze Britse ook wel de vrouwelijke Banksy omdat ze precies zoals haar landgenoot niets van haar privéleven wil prijsgeven. Haar leven is aan de kunst gewijd en met haar provocatieve werken schept ze sjablonen die verschillende vormen van onrecht aan de kaak stellen. Haar beroemdste werk is dat van vijf identieke jongens die naast elkaar staan, de linkerhand opheffen en met de linkervoet op doodskoppen staan. Daaronder staat in rode letters 'Don’t Shoot'. Het werk dat gericht is tegen de politiegeweld heeft wereldwijd de aandacht getrokken.
Combo: 'The Culture Kidnappers Coexist'
De hedendaagse kunstenaar Combo werd geboren als zoon van een Libanese christen en een Marokkaanse moslima en begon zijn carrière kort na de millenniumwisseling aan de Côte d'Azur. Na de aanslagen in 2015 op Charlie Hebdo in de Franse hoofdstad schreef de intussen wereldwijd gevierde Franse straatkunstenaar op een muur in Parijs 'The Culture Kidnappers Coexist', waarbij de Arabische halve maan voor de C, de Davidsster voor de X en het christelijke kruis voor de T staan, hetgeen een oproep voor vrijheid van religie beoogt te zijn.
Laat ons weten wat je van dit artikel vind!
Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's
Inspiratie
Bestemmingen - Vakantie ideeën
Blog