De mooiste grotten in Slovenië
Voor amateur-speleologen is Slovenië een waar paradijs. Het kleine land tussen de Alpen en de Adriatische Zee kent ongeveer 10.200 spelonken en grotten, waarbij er elk jaar nog ongeveer 100 nieuwe worden ontdekt. Daaronder zijn talrijke druipsteen- en karstgrotten van enkele kilometers lang. De uitgestrekte grottenstelsels met hun ondergrondse meren, waarop af en toe zelfs geroeid kan worden, trekken ook avonturiers aan. Slovenië is gemaakt voor ondergrondse watersporten. Ook klimliefhebbers die hun bergbeklimmerskwaliteiten in de diepe kloven van de Sloveense grotten willen trainen, komen hier aan hun trekken. In de nabije omgeving zijn prachtige natuurgebieden die ideaal zijn om te wandelen. Lees hieronder meer over de 10 meest spectaculaire grotten in Slovenië.
INHOUDSOPGAVE
- Postojnska Jama (Adelsberggrot) in Postojna
- System Migovec in de Soča-vallei
- Erasmusgrot in Predjama
- Planinska Jama in Planina
- Briška Jama (Grotta Gigante) in Sgonico
- Škocjanske Jama (grotten van St. Kanzian) in Škocjan
- Jama Pekel (de grot van de hel) in Žalec
- Krizna Jama (grot van Kreuzberg) in Grahovo
- Snežna Jama (Sneeuwgrot) in Raduha
- Dimnice Jama (Mistgrot), Slivje
Postojnska Jama (Adelsberggrot) in Postojna
Het 24 km lange grottenstelsel van Postojnska Jama, beter bekend als de Adelsberggrot, laat zien hoe ongelooflijk groot Sloveense grotten (Slov.: "Jama") kunnen zijn. De druipsteengrot in het stroomgebied van de Dinarische Alpen is de op één na grootste toegankelijke grot ter wereld; 5 km van het systeem is geopend voor bezoekers. In een trein reis je door de magische stalagmietengewelven, die grottenfans al sinds de 13e eeuw graag bezoeken. U kunt zich ook vergapen aan zeldzame diersoorten, zoals de grotolm. Het is een van de in totaal 175 soorten die in de Adelsberggrot leven en waarvan vele uitsluitend in dit grottenstelsel voorkomen. Door de sfeervolle setting werd Postojnska Jama in het verleden al gebruikt als locatie voor legendarische films als "Winnetou" en "Die Nibelungen".
System Migovec in de Soča-vallei
In het enige nationale park Triglav van Slovenië in de Soča-vallei bevindt zich de langste grot van het land, met een lengte van 43,59 km. Het Migovec-systeem wordt als extreem uitdagend beschouwd en een bezoek wordt alleen aanbevolen voor ervaren speleologen met goede apparatuur. De kloven zijn bijna 1 km diep en de klimmer moet daarom beschikken over gevorderde klimvaardigheden. Het parkgebied in de Julische Alpen is ook een echt walhalla voor bergbeklimmers en biedt uitzicht op schilderachtige berglandschappen.
Erasmusgrot in Predjama
Niet ver van Postojnska ligt het Predjama-kasteel, een juweel van de Sloveense architectuur. Het middeleeuwse kasteel uit de 12e eeuw was tijdelijk eigendom van de Habsburgers en werd direct bij de ingang tot de Erasmusgrot gebouwd. Deze laatste diende ooit als vluchtroute en geheime bevoorradingsroute. De Lovka-beek sijpelt ook door de grot en bood het kasteel een goede toevoer van drinkwater toen het werd belegerd. Archeologische vondsten tonen aan dat de Erasmusgrot al in het stenen tijdperk werd bewoond door mensen. Een museum, dat deels in het kasteel en deels in de grot zelf is gevestigd, geeft hierover interessante informatie.
Planinska Jama in Planina
De grootste watergrot van Slovenië is nauw verbonden met de Postojnska-grot. In de Planinska Jama bij Planina voegt de rivier Pivka, die ontspringt in het grottenstelsel van Postojnska, zich bij de Rak. Boottochten zijn hier dan ook erg populair en kunnen tijdens een wandelexcursie in Planina Park een echt toerhoogtepunt worden tijdens uw wandeltocht.
Briška Jama (Grotta Gigante) in Sgonico
Een andere gigantische grot in de buurt van Triëst is de Briška Jama, waarvan de bijnamen "Grotta Gigante" en "Reuzengrot van Triëst" zijn grootte benadrukken. Deze grot met een lengte van 380m heeft statige afmetingen en was tot 2010 de grootste showgrot ter wereld in het Guinness Book of Records. Het is ook een belangrijke plek voor geowetenschappers. Het bevat twee geodetische slingers die de bewegingen van de aardkorst markeren. De meetinstrumenten waren de enige die vier van de vijf grootste aardbevingen van de afgelopen 50 jaar konden registreren.
Škocjanske Jama (grotten van St. Kanzian) in Škocjan
Samen met de Postojna Jama en de Briška Jama behoort de Škocjanske Jama tot de werelderfgoedlijst van UNESCO voor cultureel en natuurlijk erfgoed in de buurt van Triëst. Het is gelegen in de Sloveense wijk Škocjan, die is vernoemd naar de christelijke martelaars en broers en zussen Kanzius, Kanzian en Kanzianill. De Škocjanske Jama maakt deel uit van het gelijknamige natuurpark, met verschillende grotpaden die aansluiten op een bovengronds natuurpad door het park. Deze leiden eerst door het kleine en grote dal - twee zinkgaten waarin het ondergrondse deel van de Reka-rivier wegsijpelt. Daarna volgt een uitgestrekt grottengebied van in totaal 413 hectare met verschillende hoogtes. De 116 meter lange sightseeingsroute voor bezoekers leidt voornamelijk door de druipsteenlandschappen van de stille grot.
Jama Pekel (de grot van de hel) in Žalec
De druipsteengrot Pekel bij Žalec in de historische regio Neder-Stiermarken was lang geleden de woonplaats van Neanderthalers. In de 1,16 km lange grot zijn bij archeologische opgravingen keer op keer zowel botfragmenten als werktuigen van de Homo Neanderthalensis gevonden. Tegenwoordig trekt de grot veel bezoekers met zijn rijke versieringen van verschillende sinterbassins en een kleurrijke mix van stalactieten, stalagmieten en stalagnaten.
Krizna Jama (grot van Kreuzberg) in Grahovo
Een andere watergrot in Slovenië is de wereldberoemde Krizna Jama van Grahovo. Deze staat bekend om zijn 22 smaragdgroene ondergrondse meren, die dankzij de juiste verlichting ook de grotwanden in een magisch licht doen baden. U kunt een tocht maken langs deze meren en de mystieke onderwaterwereld van de Kreuzberg-grot verkennen.
Snežna Jama (Sneeuwgrot) in Raduha
De sneeuwgrot bij Raduha in de Steiner Alpen dankt zijn naam aan het eeuwige ijs waarin de grot gelegen is. Door de ligging in de bergen vriest het het hele jaar door, waardoor het ijs niet ontdooit. Zo ontstaan de prachtige ijzige stalactieten van de ijsgrot. Een bezoek aan Snežna Jama is een echte aanrader voor degenen die immuun zijn voor de kou.
Dimnice Jama (Mistgrot), Slivje
De naam van de 8 km lange Dimnice-grot bij Slivje is afgeleid van het Sloveense woord "dim" wat "mist" betekent. Een natuurverschijnsel dat ontstaat door de bijzondere luchtstroom in de druipsteengrot is verantwoordelijk voor deze naam. Er is namelijk een 40 meter diepe kloof, waar in de winter zeer koude lucht door de Dimnice-grot naar beneden stroomt. Binnen warmt de lucht vervolgens op voordat deze aan het andere uiteinde van de grot weer naar de oppervlakte stijgt. Vooral op koude dagen zorgt deze thermische afzuiging voor een prachtige mistpluim rond de grot. Bovendien zijn de stalactieten van Dimnice Jama zo indrukwekkend dat ze zelfs het Guinness Book of Records hebben gehaald.
Laat ons weten wat je van dit artikel vind!
Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's
Inspiratie
Bestemmingen - Vakantie ideeën
Blog