Zwitserland: Alle bestemmingen, tips & info voor uw vakantie!
De 48 toppen van 4.000 meter of hoger zorgen in Zwitserland voor een uniek bergdecor. Daartussen nodigen heldere wateren zoals het Vierwoudstrekenmeer uit tot watersport. Verheug u op een land vol traditie en bezienswaardige steden. Luzern met de Kapellbrücke (Kapelbrug) of Zürich met de Großmünster (grote kathedraal) zijn daar enkele voorbeelden van.
INHOUDSOPGAVE
Zwitserland en zijn belangrijkste 8 attracties
Aletschgletsjer
De enorme Aletschgletsjer bepaalt in belangrijke mate het landschap van de Berner Alpen in het zuiden van Zwitserland. Vanaf een hoogte van meer dan 4.000 m in de Jungfrau-regio strekt het zich uit tot de Massa-kloof die 2.500 m lager ligt. De ijsoppervlakken, die al duizenden jaren veranderen, zorgen voor geslepen rotstoppen en scheppen ruimte voor dichte bergbossen. De beste manier om het ijzige natuurschoon van de Aletschgletsjer, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, te ontdekken is tijdens begeleide gletsjerwandelingen. Gezekerd met een touw beklimt u steile ijsformaties die glinsterende gletsjermeren en mysterieuze ijsgrotten verbergen. Een hoogtepunt van meerdaagse wandeltochten is de ochtend- en avondzon, die kleurrijk wordt weerspiegeld door ijs en sneeuw.
Matterhorn
Met een hoogte van maar liefst 4.478 meter is de Matterhorn een van de hoogste bergtoppen in heel Europa. De legendarische top werd al in het midden van de 19e eeuw voor het eerst beklommen en vandaag de dag beklimmen professionals nog steeds de vier bergwanden. De berg is ook populair bij wandelaars. Maak uitgebreide tochten langs de vallei en laat u betoveren door de verschillende uitzichten op de Matterhorn. In de wintermaanden nodigen diverse skigebieden in de directe omgeving uit tot vele ski- en snowboardactiviteiten. In de zomer beloven de Riffelsee en de Schwarzsee welkome verkoeling.
Rijnwaterval Schaffhausen
Er zijn vele manieren om de 150 meter brede Rijnwaterval in Schaffhausen te ontdekken. Dat kan heel comfortabel vanaf een van de uitzichtplatforms. Of wat dacht u van een boottocht op de Rhyfall Mändli of de Schiffnändli? De boten varen zeer dicht langs de watervallen. Het Adventure Park bij de Rijnwaterval belooft pure sensatie. In een van de grootste touwparken van Zwitserland bewijst u uw moed en evenwicht op 170 elementen. In de miniatuurwereld Smilestones kunt u kennismaken met vele bezienswaardigheden van Zwitserland. Naast de Rijnwaterval zijn onder andere de Matterhorn en het Berner Oberland nagebouwd.
Blausee
Het Blausee, dat wordt gevoed door ondergrondse bronnen, ligt op een hoogte van iets minder dan 900 m in een dichtbebost natuurpark in het Kanderdal. In het kristalheldere water zijn boomstammen en rotsen op 12 meter diepte duidelijk zichtbaar. Zoek naar het beeld van een zeemeermin op de bodem, wat doet denken aan een beroemde sage. In de prachtige natuur rond het meer wachten avontuurlijke wandelingen, idyllische picknickplaatsen en leuke speeltuinen. Neem de excursieboot over het kristalheldere water en ontdek het verhaal van de zeemeermin. In de zomer grazen alpaca's en lama's aan het meer. In het restaurant aan de oever is het goed toeven.
Teufelskeller
Natuurliefhebbers vinden in de Teufelskeller veel oerwoudplanten. Imposante, 20 meter hoge rotsen en reusachtige bomen wachten erop door u ontdekt te worden. Dit wandelparadijs is een van de uitlopers van de Heitersberg, die op de oostelijke helling van de Baregg ligt. Hier gaat het hart van avonturiers sneller kloppen. Een schilderachtige wandelomgeving met talrijke barbecueplaatsen onderweg zorgt voor een ongedwongen ervaring. Hier kunt u de dagelijkse sleur achter u laten. Voor wie graag historische plaatsen bezoekt, is het nabijgelegen ridder- en drakenkasteel van Lenzburg een aanrader. De voormalige gravenresidentie weerspiegelt 1000 jaar geschiedenis en toont het leven van de toenmalige kasteelbewoners.
Creux du Van
Dit bijzondere natuurspektakel herbergt veel wilde dieren. In de Creux du Van leven ook lynxen. Door de arctische en bergachtige flora en de bruisende bron Fontaine Froide wanen bezoekers zich in een compleet andere wereld. Wildromantische kloven, bruggen en schilderachtige wandelpaden nodigen u uit om dit buitengewone gebied te verkennen. Wandel- en fietstochten kronkelen door het rotsachtige landschap. Geniet van fascinerende uitzichten over de Mittellandmeren, de Juravalleien en de Alpen. Wandel naar de rotsboog langs de Areuse-kloof en geniet van het uitzicht tot aan Frankrijk. De Creux du Van route voert u langs boerderijen, dolines, bossen en alpenweiden.
ondergrondse meer van Saint-Léonard
Het heldere water van het ondergrondse meer van Saint-Léonard ligt onder de wijngaarden van Sion. Bezoekers worden in roeiboten de grot binnengebracht waar een mysterieus universum verborgen ligt. Een holografische tentoonstelling versterkt de mystieke kracht van deze plek. In de zomer biedt de met water gevulde grot heerlijke verkoeling. Het 300 meter lange en 10 meter diepe meer van Saint-Léonard is het grootste ondergrondse meer van Europa. Het werd in 1943 door de beroemde speleoloog Jean-Jacques Pittard ontdekt. Voor velen is de grot met zijn prachtige kleurenspel op de rotswanden een plaats van rust en kracht.
Tamina-kloof
De smalle, donkere Tamina-kloof in het zuidoosten van het Zwitserse kanton St. Gallen is sinds haar ontdekking in de 13e eeuw een fascinerend fenomeen. Het water van de 36,5 C warme, geneeskrachtige bron is meer dan tien jaar onderweg voordat het gestaag, bijna 8.000 liter per minuut, uit een ruwe rots tevoorschijn komt. De Tamina-kloof is geopend van april tot oktober en betovert de bezoekers vanaf de zomer elke avond met een artistiek lichtspektakel tijdens de show Light Ragaz. Niet ver van het Alte Bad Pfäfers, het oudste Zwitserse barokke kuuroord, ligt de ingang van de kloof. Tussen machtige rotswanden vormt een wandeling over beveiligde paden een onvergetelijke ervaring.
Zwitserland - Klimaat
Het klimaat in het bergachtige Zwitserland is afhankelijk van de hoogte. In de verschillende jaargetijden zijn er duidelijke verschillen te zien. In de zomer stijgen de temperaturen in de dalen bijvoorbeeld tot 25 of 30 graden Celsius en soms nog hoger. De gemiddelde neerslag is ongeveer 2.000 millimeter per jaar, waarbij het in het kanton Tessin en in de Jura vochtiger is dan bijvoorbeeld in Wallis of Engadin. In de Berner Alpen is de gemiddelde temperatuur het laagst: in maart is het sneeuwdek gemiddeld 234 centimeter dik. De temperaturen dalen daarbij duidelijk tot onder het vriespunt.
Onderstaande grafiek toont de gemiddelde weersomstandigheden van het land. De historische weersomstandigheden kunnen per regio verschillen.
Blog