Silvaplana-Surlej: Alle bestemmingen, tips & info voor uw vakantie!
Surlej is een wijk van de plaats Silvaplana in het schilderachtige Oberengadiner merenlandschap. Meer dan 3.000 meter hoge toppen zoals de Piz Julier, de Piz Surlej en de Corvatsch omlijsten het vakantieparadijs. Surlej ligt ten oosten van het Silvaplana meer. Een populaire wandelbestemming is het meer Lej Nair.
INHOUDSOPGAVE
Silvaplana-Surlej - Bezienswaardigheden
Meer Silvaplana
Het Silvaplana meer is vernoemd naar het naastgelegen plaatsje Silvaplana. In de zomer zorgt de Malojawind meestal voor gunstige omstandigheden voor wind- en kitesurfers. Rondom het meer lopen talrijke wandelroutes. In de winter lokt de eigen berg Piz Corvatsch met 120 pistekilometers en de langste verlichte avondafdaling van Zwitserland. Een padennetwerk van in totaal 200 km maakt het gebied rondom het Silvaplana meer tot een echt paradijs voor langlaufers.
Meer Sils
De Silsersee is heel populair onder windsurfers en wandelliefhebbers. Wanneer de Malojawind, afkomstig van de Malojapas, het wateroppervlak beroert, zijn de omstandigheden voor windsurfen ideaal. In de winter verandert het meer in Oberengadin in een ijsparadijs. De bevroren oppervlakken worden een wandelgebied of natuurijsbaan. In Sils kan u het Friedrich-Nietzsche-huis bezoeken, waarin de Duitse filosoof een tijdje woonde. De Silsersee en het omringende landschap noemde hij “Perla perlissima”.
Corvatsch
U beleeft een heerlijke zomervakantie in het mooie Engadin in Zwitserland en geniet tijdens wandelingen van de ongerepte natuur op de Corvatsch. Fijnproevers bezoeken de hoogstgelegen whiskeydestilleerderij ter wereld en genieten in het restaurant Polenta op de top van kaas en andere lokale heerlijkheden. Vanuit Silvaplana en de wijk Surlej worden wintersporters aangetrokken tot de 120 pistekilometers van de Corvatsch. De 9 km lange, zwarte Hahnensee-afdaling is een sportieve uitdaging. Het Corvatsch-Park betekent avonturen, waar waaghalzen spectaculaire sprongen laten zien.
Silvaplana
Silvaplana behoort tot de Alpenplaatsen waar het aantal toeristen meevalt, maar waar wel beroemdheden zijn geweest. Zo wandelde Friedrich Nietzsche graag aan de oever van het Silvaplana meer, waar hij de inspiratie opdeed voor zijn belangrijkste werk “Also sprach Zarathustra”. Wandel rondom het Silvaplana meer en bezoek het kasteel Crap da Sass of ontdek de geweldige waterval in Silvaplana-Surlej. In de zomer waait de Malojawind en vormt ideale omstandigheden voor windsurfers. In de winter trekt het freeriders naar de passages bij Corvatsch.
Piz Corvatsch
In totaal zijn er 120 pistekilometers in het skigebied van Piz Corvatsch klaargemaakt. Spectaculair is de Hahnensee-afdaling die ook als koningsafdaling bekend staat. Deze gaat langs de Hahnensee tot aan St. Moritz-Bad. De Piz Corvatsch is ook een wandelparadijs. Tijdens een wandeling over de Via Gastronomica beleeft u de regio Engadin in al zijn heerlijke veelzijdigheid. Populaire stops zijn de ORMA-Destillerie, de hoogstgelegen whiskeystokerij ter wereld en het Restaurant 3303 op een hoogte van 3.303 m.
St. Moritz
Het idyllische dorpje St. Moritz ligt in Engadin in Zwitserland. Vakantiegangers waarderen de moderne levensstijl in de Alpen, de uitstekende gastronomie en de volle evenementenkalender. Bezoek het Segantini-Museum, de scheve toren (Mauritiuskerk) of shoppen in de Via Serlas. In de winter kan u over 350 pistekilometers suizen, op 150 km aan winterwandelpaden lopen of met het gezin het 200 km lange netwerk voor langlaufen verkennen. In de zomer staan naast wandelen en mountainbiken ook golven, klimmen, zeilen en roeien op het programma.
Silvaplana-Surlej - Verborgen plekjes en aanraders
Het Nietzsche-Haus
De Duitse filosoof Nietzsche bracht de zomermaanden van de jaren 1880 door in de Engadin-gemeenschap Sils Maria. In een onverwarmde kamer op de eerste verdieping schreef hij veel van zijn belangrijkste geschriften. In 1959 werd het Nietzsche-huis omgebouwd tot een museum dat een bibliotheek huisvest met enkele duizenden volumes en meubels uit de nalatenschap van Nietzsche.
Schloss Crap da Sass
Als een ridderkasteel in het klein verrijst kasteel Crap da Sass aan de oevers van de Silvaplanersee in de gemeente Surlej in het Oberengadin. Het schilderachtige kasteel werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en is een populaire bestemming voor een uitstapje. Aangezien het in particulier bezit is, kan het kasteel zelf niet worden bezocht.
Gereformeerde kerk Sils-Maria
De hervormde kerk van Sils-Maria ligt niet ver van Silvaplana op een van de mooiste plekken in het Engadin. Het is een van de eerste protestantse gebedshuizen in Graubünden. Het optrekken van de klok, waarbij Friedrich Nietzsche aanwezig was, vond plaats in 1888. De kerk wordt niet alleen gebruikt voor kerkdiensten, maar ook voor andere evenementen.
De Julierpass
De 16 kilometer lange Julierpass in het kanton Graubünden verbindt de steden Silvaplana-Surlej in het zuiden en Bivio in het noorden. De Engadiner Alpenpass staat bekend om zijn schilderachtige route met prachtige panorama's over het skigebied Corvatsch en het merengebied Oberengadin. Op de top van de pas ligt het kleine bergmeer Lej de las Culuonnas.
Silvaplana-Surlej in 3 dagen
Dag 1
Ongeveer 2 km ten oosten van het centrum van Silvaplana en via een brug met de hoofdplaats verbonden, ligt de kleine plaats Surlej met 200 inwoners. Op de eerste dag bezoekt u het kasteel Crap da Sass. Van buiten doet het middeleeuws aan, maar het stamt echter uit de vroege 20e eeuw, toen de kasteelromantiek resulteerde in de bouw van talloze nieuwe kastelen. Helaas is het Art Nouveau meubilair binnen niet te bezichtigen, maar u wordt wel beloond met het uitzicht op de Silvaplanersee met de torenhoge toppen van de Piz Polaschin en Piz Albana. Aan de Via Ruinas staat een typisch Engadiner huis. De Chesa Lansel met graanschuur ontstond in de 14e eeuw en behoort tot het nationaal cultureel erfgoed. Met kinderen wordt een wandeling naar de 800 meter noordelijk gelegen bosspeeltuin Silva Parcours aanbevolen. Voor de ouders is er een picknicktafel. Op de terugweg maakt u een uitstapje naar de Lej Ovis-chel. Het heldere water van de vijver reikt slechts tot de knieën en nodigt op warme dagen uit om te spetteren.
Dag 2
Met de mountainbike of lopend begint u een tocht vol uitzichten naar het op 6 km verderop gelegen St. Moritz. Vanuit Surlej gaat u langs de Champfersee. Dan volgt u de loop van de Inn tot aan het Meer van Sankt Moritz. Aan de noordwestelijke oever vindt u in het Segantini-Museum kunstwerken van de Alpenschilder Giovanni Segantini. Meer over de geschiedenis en levensstijl van uw vakantieregio leert u in het niet ver daar vandaan gelegen Engadin Museum, waar ook rondleidingen voor kinderen zijn. Vanuit het uitkijkpunt bij de meeroever valt u de opmerkelijke klokkentoren van de kerk St. Karl Borromäus op. Het stenen gebouw is in de neoromaanse stijl gebouwd. Ook geschikt voor kinderen is de tentoonstelling in het Forum Paracelsus inclusief een proeverij van het geneeskrachtige water, dat sinds de middeleeuwen op waarde wordt geschat, onder andere door Paracelsus. Er is zelfs een bronversie uit de bronstijd te bewonderen. Voordat u aan de rondwandeling begint, wandelt u door het idyllische Lakeside Park bij Lej Marsch.
Dag 3
Een eenvoudige, ook met kinderen goed te maken wandeling leidt u van de parkeerplaats Surlej Brücke in 1,5 km naar de mooie waterval. Een bank nodigt uit om een pauze te houden en te genieten van het panorama op de Silvaplanersee. Als u ooit een keertje het windsurfen heeft willen proberen, dan vindt u in de surfschool aan de westoever van het meer alles wat u daarvoor nodig heeft. Dankzij de thermische Maloja-wind die in de warme helft van het jaar waait, zijn de wateren in het Engadin ideale windsurfspots. Ook zeilen en kitesurfen is mogelijk. Of plan een dagwandeling van Surlej naar Pontresina over de Pass Fuorcla Surlej, waarschijnlijk het bekendste hoogtepad in het Engadin. Om de tocht in te korten, kunt u de pas ook met de Piz-Corvatsch-trein bereiken en daar vandaan verder naar Pontresina wandelen of de afdaling naar Surlej maken. Een bergrestaurant nodigt bij het meer uit voor een pauze.
Silvaplana-Surlej - Klimaat
Zelfs in hartje zomer is het door de hoge ligging in Surlej koel. Bij een aangename 13 graden Celsius wandelt u in juli en augustus door de prachtige natuur. Een sprong in het Silvanaplana meer is verfrissend: dat bereikt in de zomer slechts een temperatuur van zo'n 16 graden Celsius. Regenkleding wordt tijdens de vakantie in Surlej aanbevolen: van mei tot augustus regent het op ongeveer 14 dagen. Het beste skiweer is er in de winter. De temperaturen liggen van november tot april onder het vriespunt. De gemiddelde minimale temperatuur in januari bedraagt -16 graden Celsius. In de winter ligt er tot 145 cm sneeuw op de Corvatsch.