Vliegreizen: wat hoort in uw handbagage? Wat niet?
Voordat ze met het vliegtuig reizen, vragen veel vakantiegangers zich altijd af wat er eigenlijk wel en niet mee mag het vliegtuig in. De regels hiervoor waren al streng voor 11 september 2001, maar daarna werden de regels om veiligheidsredenen nog verder aangescherpt. Voor sommige voorwerpen lijkt een verbod logisch, voor andere niet noodzakelijk. Daarom is het aan te raden om van tevoren uit te zoeken wat er in uw rugzak of handtas mag zitten, want bij de veiligheidscontrole op de luchthaven worden spullen die niet zijn toegestaan van u afgenomen en dat kan vervelend zijn als het om uw favoriete parfum of iets dergelijks gaat. Hier vindt u een lijst voor vliegreizen: Wat mag er in uw handbagage zitten? En wat niet?
INHOUDSOPGAVE
Cosmetica
Natuurlijk kan een handcrème of ander verzorgingsproduct soms handig zijn voor onderweg. Om dezelfde reden als bij dranken mag hier echter de maximale hoeveelheid van 100 ml niet overschreden worden. Deze moeten ook in doorzichtige verpakkingen en bovendien in een doorzichtige zak worden opgeborgen. Ondertussen hebben winkels zich hieraan aangepast en zijn er al gevulde sets verkrijgbaar in drogisterijen. Deze bevatten bijvoorbeeld shampoo, douchegel en bodylotion. Daarnaast zijn deze sets ook verkrijgbaar om zelf te vullen met uw eigen cosmetica.
Drinken
Vooral op lange vluchten zult u misschien graag uw eigen waterfles bij u hebben, zodat u niet afhankelijk bent van de drankenservice. Helaas zijn vloeistoffen maar tot 100 ml toegestaan bij de veiligheidscontrole, en deze moeten ook nog eens in een doorzichtige verpakking zitten. De reden hiervoor is dat een paar jaar geleden een aanslag met vloeibare explosieven werd voorkomen, waarbij deze in een drankflesje waren verstopt. Een uitzondering is babyvoeding in een flesje of water voor een kind dat jonger is dan drie jaar. Wees echter voorbereid op een vertraging bij de veiligheidscontrole, omdat er vaak tests worden uitgevoerd. U kunt echter wel een lege fles meenemen door de controles en deze dan bijvullen voor vertrek.
Eten
De porties die in vliegtuigen worden geserveerd zijn niet erg royaal en smaken niet iedereen even goed. Daarom kunt u voedsel in vaste vorm aan boord meenemen. Sommige landen hebben echter voorschriften voor de invoer van voedsel. Als u uw broodje ham onderweg niet opeet, kan het u tijdens een controle afgenomen worden. De belangrijkste producten waarvoor een invoerverbod geldt, zijn vlees- en worstproducten.
Medicijnen
Mensen die onderweg medicijnen nodig hebben, mogen deze natuurlijk meenemen, en er zijn geen maximale hoeveelheden of verpakkingsvereisten. Normale pijnstillers zijn geen probleem. Als u bijvoorbeeld injecties nodig hebt, moet u het zekere voor het onzekere nemen door een arts te laten verklaren dat u deze onderweg nodig hebt. Hetzelfde geldt voor medicijnen die onder de Opium- of Narcoticawet vallen. Bovendien moet u van tevoren uitzoeken of er in het land van uw bestemming verboden zijn om bepaalde medicijnen in te voeren, anders kan dit tot problemen leiden.
Belangrijke documenten
Uw paspoort heeft u onderweg sowieso nodig. Toch is het aan te raden om ook andere belangrijke documenten in uw handbagage op te bergen, omdat ingecheckte bagage soms niet of te laat aankomt. Het opnieuw aanvragen of verkrijgen van documenten in het buitenland kan erg moeilijk en tijdrovend zijn. Hetzelfde geldt voor uw huissleutel. Het is beter om deze altijd bij u te houden.
Alledaagse voorwerpen
Vooral bij alledaagse voorwerpen is het vaak niet duidelijk wat is toegestaan of waarom. Hier kunt u het beste alles wat u niet dringend nodig hebt in het vliegtuig inchecken met uw koffer. U heeft namelijk geen garantie dat er bij de controle niet iets van u wordt afgenomen. Elektrische scheerapparaten zijn bijvoorbeeld toegestaan, maar scheermesjes niet. Nagelvijlen, messen en nagelschaartjes zijn theoretisch toegestaan als het lemmet kleiner is dan 6 cm - maar er zijn uitzonderingen, zoals bij vluchten naar de VS. Stijltangen, haardrogers of zelfs krultangen zijn toegestaan, net als aanstekers en luciferdoosjes. Hiervoor geldt een maximum van één per persoon. Bovendien is medische apparatuur zoals luchtcompressoren en ventilatoren toegestaan in de handbagage. Let op in het geval van uw e-sigaret, want het type batterij is hierbij van belang.
Elektronische apparatuur
Een aantal elektronische apparaten mag in de handbagage mee aan boord worden genomen. Er zijn echter verschillende regels voor het gebruik ervan tijdens de vlucht. De smartphone mag bijvoorbeeld alleen in vliegtuigmodus worden gebruikt, en sommige apparaten moeten tijdens het opstijgen en landen worden uitgeschakeld. De apparaten die u in uw handbagage mag meenemen zijn laptops, notebooks, e-readers, tablets, spelconsoles, smartwatches, verschillende soorten camera's en Bluetooth-speakers. Accessoires zoals oplaadkabels en powerbanks behoren ook tot de toegestane apparaten. Hiervoor geldt echter een maximum van twee per persoon. Ze mogen ook een bepaalde grootte niet overschrijden en moeten apart worden opgeborgen.
Gevaarlijke stoffen
Tot slot mag u natuurlijk geen gevaarlijke chemische stoffen in uw handbagage meenemen of aan boord van een vliegtuig brengen. Dit betreft alle explosieve of ontvlambare stoffen. Als u voor Oud en Nieuw op reis gaat, moet u uw vuurwerk dus ter plaatse kopen. Lithiummetaalbatterijen of lithiumionbatterijen en oplaadbare batterijen worden ook als gevaarlijke stoffen beschouwd als het lithiumgehalte hoger is dan 2 g.
Wapens
Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat wapens niet aan boord van een vliegtuig thuishoren. Toch komt het regelmatig voor dat gevaarlijke voorwerpen bij controles in beslag moeten worden genomen. Niet toegestaan in de handbagage zijn pistolen of soortgelijke wapens, munitie, wapenstokken, messen of scharen met lange bladen of zelfs speelgoed dat eruitziet als een wapen. Ook tasers en peppersprays zijn niet toegestaan aan boord.
Andere voorwerpen
Het verbod op wapens geldt ook voor voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden, zoals golfclubs of breinaalden. Krukken die nodig zijn als loophulp mag u wel meenemen in de cabine. Schaatsen moet u inpakken in uw koffer en inchecken. Accuschroevendraaiers, boormachines en bijbehorende hulpstukken zijn ook niet toegestaan aan boord. Daarnaast is het verboden om een aktetas met een alarmsysteem als handbagage te gebruiken.
Laat ons weten wat je van dit artikel vind!
Artikel delen met vrienden, familie en/of collega's
Inspiratie
Bestemmingen - Vakantie ideeën
Blog